Odluka Stručno-trenerske Komisije i UO – primena bodovnih pravila kod kadeta i seniora koji učestvuju na Kvalifikacijama

 U nastavku se nalazi odluka Stručno-trenerske komisije i Upravnog odbora TAS.

  1. Zbog uobičajenog zaostatka kadetske selekcije sa početkom sezone i po 6 meseci u odnosu na juniore kojima se automatski prenose bodovi sa WT liste, donosi se odluka da se kadetima koji osvoje medalje na svetskim i evropskim prvenstvima prenose startni bodovi u juniorsku kategoriju, i to u visini od 10% u odnosu na rang takmičenja.

 Evropsko prvenstvo se računa kao G-4, a svetsko prvenstvo kao G-12.

Imajući u vidu da kadeti učestvuju svake godine na EP i SP, dodaje se 10% startnih bodova od boljeg rezultata, odnosno ili sa EP ili sa SP u zavisnosti od medalje tj. nak om takmičenju je ostvaren bolji plasman.

  1. Donosi se odluka da Kvalifikaciono takmičenje za OI 2024 nosi bodovni status G-4.

Obrazloženje: Takmičari koji idu na Kvalifikacioni turnir prinuđeni su da biraju samo pojedina takmičenja na kojima će učestvovati zbog prevencije povreda i planiranih intenzivnih priprema za Kvalifikacije. Kako bi ovi takmičari bili u ravnopravnom položaju sa ostalim takmičarima koji su u istim težinskim kategorijama, Kvalifikacioni turnir za OI će se tretirati kao kontinentalno takmičenje sa G-4 statusom. Takmičari koji se kvalifikuju na OI nisu u obavezi da skupljaju poene za izbor u reprezentaciju do početka Olimpijskih igara, već su činom kvalifikovanja obezbedili svoje mesto u reprezentaciji na EP ili SP.

Ova odluka stupa na snagu odmah i primenjuje se u ovoj sezoni, odnosno, na takmičenja od 2023. godine pa na dalje.