Paratekvondo

Sportski Žurnal, Blic, Kurir ….razgovor sa Dejanom Bačko, predsednicom Komisije za paratekvondo TAS


Dejana Bačko na čelu komisije za Paratekvondo TAS

Dejana Bačko naša trofejna reprezentativka, izabrana je za predsednicu komisije za Paratekvondo Tekvondo asocijacije Srbije.
Komisija za paratekvondo tekvondo asocijacije Srbije u sastavu Dejana Bačko predsednica i članovi Aleksandar Andreevski, Oliver Prgomet i Violeta Ićitović održala je sastanak na kome je razmatrala i usvojila predlog raspodele finansijskih sredstava koja su od strane MOS i POKS namenjena za paratekvondo i dodeljena TAS. Takodje usvojena je i odluka da se Upravnom odboru TAS predlože treneri paratekvondo reprezentacije i to Aleksandar Andreevski, Violeta Ićitovic i Oliver Prgomet.

35-19 Odluka – sastav i nadležnosti Paratekvondo komisije (2019)….. (1)

Babić i Petković najuspešniji -Prvenstvo Srbije u formama i paratekvondou

U Sportskoj hali vizura ovog vikenda održano je Prvenstvo Srbije za u formama i paratekvondou u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
Najuspešniji takmičarka u ženskoj konkurenciji je Maja Babić iz TK Kobra dok je Miloš Petković kod muškaraca. Tekvondo klub Vidikovac ostvario je najbolji plasman u formama ( 53 poena), TK Kobra ( 48) je na drugom dok je TK Beograd ( 35) na trećem mestu.
– Sportisti su bili spremni za Prvenstvo Srbije koje je centralni sportski događaj kada su u pitanju forme i parasport. Na žalost, nisu učestvovali svi oni od kojih se najviše očekuje o i koji su u procesu obezbedjivanja vize za učešće na Paraolimipjskim igrama u Tokiju. Ipak nadamo se da to neće biti praksa i da će u budućnosti učestvovati u svim aktivnostima Tekvondo asocijacije Srbije -istakao je Miroslav Krklješ generalni sekretar TAS.
Aleksandar Stanković trener reprezetacije u formama ističe odličnu organizaciju kao i formu takmičara za nadmetanje u Vizuri.
-Prvenstvo Srbije je organizovano po najvišim standardima. Za takmičare je ovo provera pred Evropsko prvenstvo. Sada nam predstoji dalji rad sa reprezentativcima – istakao je Stanković.

Osvajači zlatnih medalja
Paratekvodno seniorke:K44 do 58 kg: 1. Marija Mičev (Lola), K 41 do 49: 1. Dejana Bačko (Gitros), para -30 –p10 žene : Smiljanić (Dunav), muškarci para 30 P 10: Torbica (Dunav), žene para 30+P 10 Ljubojević (Lola),
Seniori par A 1A: Petković Filipović (Beograd), tim A1 A: Radivojević, Bogunović, Grujić (Favorit), par seniori A 2A : M. Lukić, I. Lukić ( Vidikovac), seniori individalno1 A-A: Petković ( Beograd),seniorke: 1A -A Arsić ( Favorit), seniorke 2A –A: Ivanović (Astra), 2A-A: Kuruca (Beograd), tim senior A 1 A Kerkelić, Milovanović, Filipović ( Beograd), slobodni stil +18: Mitrović ( Naisus), Master 1AA: Lukić ( Vidikovac), Master 2A A: Todorović ( Kobra), Master 3A-A : Maglić (KBV), junior 1 A -A Tošić (Kobra), juniorke 1A A: Babić (Kobra), tim A –A : Petković, Petrović, Stošić (Kobra), par junior A-A: Kovačević, Tošić (Kobra),
kadeti 1 A –A: Turkulj (Galeb), kadetkinje 1A- A Velkaičković (Kobra),
pioniri A1 A: Maksimović (Vidikovac), Pionirke: 1 A A Stevanović ( Naisus), tim A-A: Medaković, Veselinović, Djukanović (Vidikovac), par A-A: Avramović, Maksimović (Vidikovac).

Jovanovićeva srebrna, Spajić i Mičev bronzani na Otvorenom prvenstvu Afrike

Srpski reprezentativci nastavljaju sa vrhunskim rezultatima na medjunarodnoj sportskoj sceni. Na Otvorenom prvenstvu Afrike u paratekvondou, reprezentativci Tekvondo asocijacije Srbije, Danijela Jovanović, Marija Mičev i Nikola Spajić osvojili su srebro i dve bronze. Čestitke našim reprezentativcima na još jednom vrhunskom rezultatu

Dame ekipne vicešampionke paratekvondo SP u Antaliji

Reprezentativci Tekvondo asocijacije Srbije na Svetskom paratekvondo prvenstvu u Antaliji oduševili su domaću sportsku javnost. Od 12 takmičara koji su učestvovali, čak sedam je osvojilo medalje. Pozlatile su se Dejana Bačko i Jelena Terzić. Sa vicešampionskim zvanjima vraćaju se Bobana Kozić, Danijela Jovanović i Marija Mičev dok su se bronzanim medaljama okitili Minja Jandrić i Violeta Todorov.

Ovo osmo planetarno nadmetanje u Turskoj bilo je ujedno i poslednje pred paraolimpijske igre. U Antaliji je učestvovalo više od 500 takmičara iz 70 zemalja iz celog sveta. Na ovom izdanju SP, tek nekoliko šampiona iz 2017. uspelo je da ponovi uspeh na ovom prvenstvu.

-Jadna od tih malobrojnih je i naša Jelena Terzić koja je odbranila naslov svetskog prvaka iz Londona 2017. Malo je nedostajalo da osvojimo prvo mesto ekipno za žene u borbama, nedostajalo je samo dva boda, tako da smo ovog puta osvojili pehar za drugo mesto. Ostvareni rezultat na do sada najvećem paratekvodno događaju daju da i u Tokiju 2020 naši reprezentativci mogu biti konkurenti za osvajanje medalja -rekao je Aleksandar Golović trener i predsednik komisije za paratekvondo TAS.

Oduševljenje vrhunskim rezultatom srpskih predstavnika nije krila ni Violeta Ićitović, trener i član komisije za paratekvondo TAS.

-Fantastičan rezultat u Antaliji. od 12 takmičara koji su učestvovali njih sedam je osvojilo medalje. Ženski tim je odbranio titulu vicešampiona sveta i po drugi put smo zauzeli drugo mesto na čemu nam je čestitao i predsednik Svetske tekvondo federacije prilikom uručivanja pehara istakla je Vioeta Ićitović. -Svi takmičari su bili sjajni i zaista dali sve od sebe da nastavimo tradiciju ovako dobrih rezultata na velikim takmičenjima . Zahvaljujemo se Ministarstvu sporta i i Tekvondo asocijaciji Srbije koji su nam omogućili da učestvujem na Svetskom prvenstvu i prikupimo važne bodove za Paraolimpijske igre 2020. Čestitam svim našim takmičarima i verujem da će biti još puno ovakvih uspeha.

Takmičari i treneri se slažu da je osmo izdanje Svetskog paratekvondo prvenstva u Antaliji bilo najjače do sada.

-Posebno raduje činjenica da su ostvareni vrhunski rezultati u ovako jakoj konkurenciji. Domaćini su bili prvi, Srbija druga dok je Kina trećeplasirana. Čestike svima na ostvarenim rezultatima i posebna zahvalnost dr Snežani Banković koja je sve vreme bila sa nama i uz nas ina ovom takmičenju rekao je trener Aleksandar Andreevski.

Jelena Terzić prvakinja sveta, Bobana Kozić vicešampionski

Svetsko prvenstvo u paratekvondou u Antaliji za reprezentativce Tekvondo asocijacije Srbije biće upamćeno po vrhunskim rezultatima. Posle pet medalja ( zlato, dva srebra i dve bronze) osvojenih prvog takmičarskog dana, reprezentativci Srbije Jelena Terzić i Bobana Kozić izborile su se za veliko finale drugog dana planetarnog nadmetanja.

Jelena Terzić se pobrinula da se u Antaliji još jednom čuje „Bože pravde“ . Srpska reprezentativka se takmičila u kategoriji do K41 preko 58 kilograma.

-Uvek idem na zlato pa tako i sada. Sve drugo me ne interesuje. Drago mi je da sam trijumfovala i osvojila svetsko zlato. Volim da slušam našu himnu a posebno mi je drago da sam uspela da ispunim ovu svoju želju istakla je svetska šampionka jelena Terzić.

Za drugu medalju drugog takmičarskog dana u Antaliji pobrinula se Bobana Kozić koja se nadmetala u K 43 preko 58 kilograma.

-Branim boje Srbije iI ponosna sam zbog toga. Dala sam svoj maksimum kao i uvek. Iz Antalije se vraćam sa zvanjem vicešampionke sveta istakla je Bobana Kozić.

Pet medalja prvog dana SP u paratekvondu u Antaliji

Fantastičan uspeh reprezentativaca Tekvondo asocijacije Srbije na Svetskom prvenstvu u paratekvondou u Antaliji. Čak pet medalja osvojeno je prvog takmičarskog dana zlato, dva srebra i dve bronze.

Dejana Bačko trijumfovala je u kategoriji do 41 kilograma. Reprezentativka Srbije u finalnom meču bila je bolja od Ruskinje Sakinat Magomedove, čime je osvojila svetsko zlato.

-Izuzetno sam srećna zbog postignutog uspeha ovde u Antaliji. Svetsko zlato je zaista veliki uspeh što me čini izuzetno ponosnom i radosnom. Drago mi je da sam pokazala da sam broj jedan u svetu naravno u Evropi. Želela bih da se zahvalim mom treneru Saletu Andreevskom i klubu Gitros koji su verovali u mene. Ova medalja je za mog trenera koji je sav svoj trud usmerio ka ovom cilju -istakla je šampionka sveta Dejana Bačko.

Danijela Jovanović ( -49) i Marija Mičev ( -58 kg) iz Antalije vraćaju se sa vicešampionskim zvanjem. Marija Mičev je posle tri pobede reprezetaciji TAS donela srebrno odličje.

-Presrećna sam što sam osvojila srebrnu medalju za Srbiju. Zahvaljujem se Ministarstvu sporta i Tekvondo asocijaciji Srbije jer su mi omogućili da dodjem u Antaliju i ostvarim ovaj rezultat koji je korak bliže ka kvalifikacijama za Paraolimpijske igre 2020- rekla je Marija Mičev. –Zahvaljujem se mom treneru Violeti Ićitović jer ova medalja je proizvod velikog truda i rada kao i Oliveru Prgometu na savetima. Hvala svim drugarima iz TK Lola na podršci tokom priprema za ovo takmičenje -rekla je Marija Mičev.

Danijela Jovanović nije krila zadovoljstvo ostvarenim uspehom na SP u Antaliji.

-Srećna sam jer sam uspela da osvojim srebrnu medalju. Veliki trud i rad stoje iza naših rezultata. Ponosna jer deo ovako uspešnog tima- istakla je Danijela Jovanović.

Minja Jandrić (preko 75 kg ) i Violeta Todorov ( do 49 kg) na Svetskom prvenstvu okitili su se bronzanim medaljama. Ivan Petrovski ostvario je plasman na peto mesto u formama.

Aleksandar Golović na čelu komisije za Paratekvondo TAS

 

Upravni odbor Tekvondo asocijacije Srbije oformio je komisiju za paratekvondo u sastavu Aleksandar Golović (predsednik komisije), Violeta Stanić i Oliver Prgomet.