Saopštenje Taekvondo Europe povodom Korona virusa

Taekwondo Europe odložila je sledeća takmičenja : Otvoreno evropsko prvenstvo u paratekvondou, Šampionat evropskih klubova i G4 evropski šampionat (za seniore). Broj osoba zaraženih korona virusom COVID-19 povećava se svakodnevno i vlade preduzimaju mere da spreče dalje širenje virusa. Razlog za odlaganje navedenih događaja koji nisu od ključne važnosti jesu nepredvidiva priroda epidemije korona virusa COVID-19, i što je najvažnije, zdravlje naših sportista, trenera i učesnika.
Odlaganje i otkazivanje Olimpijade se, prema izjavi Tomasa Baha, ne razmatra. Zato, Evropski tekvondo smatra Evropski turnir za kvalifikacije (EQT) za Olimpijadu u Tokiju događajem od ključne važnosti. S obzirom da će tekvondo takmičenje u Tokiju biti održana od 25. do 28. jula 2020. Evropski tekvondo ne vidi drugu mogućnost nego da nastavi s EQT u Rusiji, kao što je najavljeno prošle nedelje. Odlaganje takmičenja bi bilo nesrazmerno nepovoljno za naše evropske sportiste. Zato pozivamo timove koji će učestvovati u EQT da odmah obave sve neophodne pripreme za put u Moskvu. Zbog nedavnih ograničenja putovanja koje je uvela Rusija, pozivamo sve timove da preduzmu sve neophodne korake da obezbede da njihovi timovi imaju pristup Ruskoj Federaciji.
Za sportiste koji su se kvalifikovali za Olimpijadu, odloženi G4 evropski šampionat je od velikog značaja. Evropski tekvondo će se maksimalno potruditi da organizuje ovo takmičenje pre Olimpijade u Tokiju 2020. kako bi se obezbedila najbolja pozicija za naše sportiste na takmičenju.
Takmičenja G1 u Evropi nisu obuhvaćene odlukom organizacije Evropski tekvondo. Odgovornost i konačna odluka je na svakom savezu i odboru za organizovanje, koji će odlučiti da li da otkažu G1 u svojoj zemlji ili ne. Evropski tekvondo, međutim, poziva sve saveze i odbore za organizovanje da uzmu u obzir zdravlje i bezbednost učesnika, i poštuju instrukcije (lokalnih) državnih organa.
Svi sportisti koji su već platili naknade za učestvovanje u odloženom događaju će ili dobiti vaučere za iznos uplaćen WTE, ili će se njihove prijave preneti na sledeći događaj. Vaučeri mogu da se koriste na svim budućim takmičenjima Evropskog tekvondoa. Naglašavamo da WTE i organizacioni odbor neće prihvatati nikakve zahteve za nadoknadu nastalih troškova puta i smeštaja. Za učestvovanje na WTE takmičenjima, rizik preuzimaju timovi koji učestvuju i očekuje se da svi učesnici imaju sopstveno putno i medicinsko osiguranje, kao i osiguranje u slučaju otkazivanja.